Aantal hoogopgeleide werkenden sterk toegenomen

Het aantal hoogopgeleide jongeren is de afgelopen jaren alleen maar verder toegenomen. Dit heeft ook geleid in een toename in het aantal hoogopgeleide werkenden in de huidige beroepsbevolking. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Deze stijging van het aantal hoogopgeleide werkenden in de totale werkzame beroepsbevolking is in alle beroepsklassen te herkennen.

Toch zijn er een aantal beroepen waarin deze stijging beter merkbaar was dan in andere. Zo was in 2003 nog maar 29% van de werkenden met een bedrijfseconomisch of commercieel beroep, bijvoorbeeld boekhouders en accountants, afgestudeerd in het hbo of wo. In 2016 bedroeg dit aantal alweer 44%. Ook het aantal vertegenwoordigers en inkopers kent deze stijging. Zo was in 2003 het aantal hoogopgeleiden in deze sector nog 15%, terwijl deze in 2016 26% bedroeg. Ook in de zorg- en ICT-sector is deze stijging te zien. Deze stijging heeft onder andere te maken met de veranderingen in de werkzaamheden, mede door de toenemende automatisering. In de Nederlandse kenniseconomie worden steeds meer (voornamelijk administratieve) repeterende handelingen geautomatiseerd, waardoor er steeds meer waarde wordt gehecht aan werknemers met een hbo-plus-werkniveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *