Onderwijs in Cijfers: aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt voor het hbo

Recentelijk zijn op de website van Onderwijs in Cijfers de meest actuele cijfers omtrent de aansluiting van het hbo-onderwijs op de arbeidsmarkt gepresenteerd. De cijfers geven een inzicht in de positie van afgestudeerde hbo’ers. Daarnaast zijn de gegevens omtrent het gemiddelde uurloon van deze groep bekend gemaakt.

In het schooljaar 2014-2015 verlieten zo’n 82.000 studenten het hbo, waarvan ruim 50.000 met diploma en 32.000 zonder diploma. Van de 50.000 afgestudeerde hbo’ers in het schooljaar 2014-2015 was 86% in oktober van 2015 al aan het werk. In het schooljaar daarvoor was het percentage werkenden onder de afstudeerders ook al groter dan de werklozen. In de periode van 2007 tot 2013 was dit aantal nog omgedraaid. Ook komt slechts een klein deel van de afstudeerders, minder dan 4%, direct in een uitkering terecht. De opleidingen in Gezondheidszorg en Onderwijs hebben momenteel de beste aansluiting op de arbeidsmarkt, alsmede het hoogste gemiddelde uurloon. Opleidingen in de richting Taal en Cultuur hebben momenteel de minst goede aansluiting en gemiddeld uurloon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *