Wat betekenen de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor afgestudeerden en starters?

Het CBS heeft vandaag de cijfers over de arbeidsmarkt in het laatste kwartaal van 2017 gepubliceerd. In dit kwartaal zijn er 57.000 banen bij gekomen. Daarnaast is het aantal vacatures ook gestegen, met 14.000. Mede door deze ontwikkelingen is het aantal werklozen ook drastisch verminderd met 29.000. Dit heeft ertoe geleid dat er momenteel, voor het eerst sinds 2008, weer sprake is van spanning op de arbeidsmarkt. Dit houdt in dat er momenteel voor elke openstaande vacature gemiddeld 1,8 personen staan die geen werk hebben maar daar wel naar op zoek zijn.

Van al deze banen zijn verreweg de meeste banen beschikbaar gekomen voor werknemers. Zelfstandigen deden het minder goed in het afgelopen kwartaal. De uitzendbranche was verantwoordelijk voor het grootste deel van de 57.000 nieuwe banen. Het aantal banen in de uitzendbranche is gegroeid met 24.000 naar in totaal 834.000 werknemersbanen, ruim 1 op 10 werknemersbanen valt in de uitzendbranche. Voor starters en afgestudeerden is de uitzendbranche dus een ideale manier om aan een carrière te beginnen. Vaak is dit niet de eerste keuze van werkzoekenden, doordat mensen een verkeerd beeld van de branche hebben. Mensen hebben vaak vragen over wat ze precies kunnen verwachten. Toch is een baan via de uitzendbranche een goede start aan je loopbaan en vormt het in veel gevallen zelfs een opstap naar een vast contract.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *